onsdag 3 februari 2010



En oas -
en mötesplats -
en miljö att växa i

Det finns en hemlig trädgård - hemlig och dold för Dig som ännu inte hittat dit men tillika fullt synlig och tillgänglig både dag och natt året om.
Sankt Olofs Trädgård heter den och är en Biblisk Trädgård, som ligger invid Sockenstugan med Steninge kyrka som närmaste granne.

Här kan Du sitta under äppelträdet och sniffa på den härligt doftande honungsrosen, Rosa helenae, som slingrar sig runt stammen och njuta av den tillåtna frukten. Ett rofyllt porlande hörs från den lilla bäcken, som har sin början nära paradisbusken vid kyrkomuren och mynnar ut i den blomsteromgärdade dammen. I Jesaja nämns om en pilträdsbäck och här har en liten pil av Salixsläktet funnit sin plats. En stenspång leder över bäcken till en plats i skuggan på en rundad bänk där en följsam bakgrund i flätad pil ger Dig vindskydd.

Flera små träd står som prydnadsverk i gräsmattan. Silverpäron heter Nordens olivträd med sina typiska grågröna blad och dovt smaragdgröna frukter. Judasträdet förtrollar med starkt rosa blommor och växer i skuggan av det femtioåriga Magnoliaträdet, som översållas av rosa blommor både vår och höst. Tamarisken intill minner om den tamarisk Abraham planterade vid Beer Sheva när han åkallade Herren, den evige Gudens namn. Mose Brinnande buske intill har ännu ej fattat eld.

Vinrankan med osedvanlig växtkraft har nått balkonghöjd och ger klasar med små, blå vindruvor. Intill ligger den bibliska köksträdgården.
Sankt Olofs Trädgård har många rum och genom den pilflätade bågen med klängande Jerikos rosor, dvs kaprifoler når Du ut till den murgrönsbeklädda muren och gräsmattan med nyplanterade mullbärsträd, svartplommonträd och päronträd.

Kryddbuketten i en halvmåneform vid entrén är en rabatt att vandra in i, gnugga på bladen och njuta av doft, smak och färg av sju örtagårdsväxter. Fjärilarna trivs här och dras till lavendelns, isopens och citronmelissens dofter.


”Milda ord är som honungskakor, de är ljuvliga för själen och en läkedom för kroppen” lyder texten på en gyllene sten under ginnalalönnen med sitt limefärgade, luftiga bladverk.

Marias blomsterfärger är vit, blå och gul och dessa färger dominerar i en egen rabatt för Mariaväxter, som antingen har Maria, Jungfru eller Vår fru i namnet.
Den skira aklejan bär även namnet Vår frus handskar och den intensiva gullvivan kallas Jungfru Marie nycklar och med dem öppnar hon upp trädgården varje vår.

Men en trädgård är vacker alla årstider - späd skir grönska om våren, fullödig blom om sommaren, färgfyrverkeri om hösten och växter i vila om vintern. Så kom och njut när Du vill av vad ideella krafter i Sankt Olofs Trädgårdsvänner skapar och med nyheter för varje år.
Låt Dig överraskas!
Sankt Olofs Trädgård är inte bara en fröjd för ögat utan för alla öppna sinnen. Den är en nutida paradisträdgård med en miljö att växa i både som människa och flora.

Anne Annfält

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar