fredag 27 september 2013

Paradiset finns även på en matta

Den 18/9 höll Gunnar Nilsson från Göteborgs Orientmattklubb ett föredrag i sockenstugan. Där visade han och berättade om blommor, bin, fåglar och andra djur, som förekommer i de orientaliska mattorna. I vissa områden den muslimska världen, där dessa mattor tillverkas, är det ännu i dag inte tillåtet att avbilda människor, medan det är tillåtet i andra.

Mattorna kom från olika områden i  Turkiet, Persien, Kaukasus, Uzbekistan och Tibet. Gunnar visade oss 11 mattor. Han berättade kunnigt och intressant om materialtillverkning och färgning  både förr och i nutid. Den äldsta mattan som vi se var  c:a 300 år och var helt i växtfärgad fårull och hade fortfarande de mest hänförande röda rosor man kan tänka sig.

Gunnar talade också om mönster av olika slag. Mattorna har mycket gemensamt med trädgården. I Orienten blir trädgården en muromgärdad oas i öknen med bevattningssystem. Denna trädgård kallades av perserna Paradiset. Vi fick se en s.k. Paradismatta, och fick förklaringen till dess speciella utformning.

Ytterligare vackra mattor som vi fick se var t.ex. Trädgårdsmatta, Bönematta, matta mönstrad med medaljong och Suzani - tillhörande de s.k. Bokharatextilierna. Vi lärde oss mycket om mönster och mönsterbegrepp och är nu bekanta med begrepp som t. ex. Miriboter, Palmetter, Kufisk bård med flera.

Slutligen talade Gunnar om datering av de gamla mattorna. Ibland har man funnit mattor avbildade på konstverk och är då tavlan signerad, kan man datera tavlan till den tid då konstnären levde. Detta gäller dock ej världens äldsta matta, som fanns i en skytisk hövdingagrav i södra Sibirien 1947. Den är tillverkad c:a 500 år f.Kr. och är alltså c:a 2500 år gammal. Den finns i dag på Eremitaget i S.t Petersburg.
Vi tackade Gunnar för en spännande och mycket intressant resa bland blommor och blad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar